Teoria lui Helen Fisher

Notiunile prezentate aici au la baza studiile realizate de antropologul Helen Fisher pe cupluri de indragostiti scanate la RMN. Dinamica vietii e diferita de studiile de laborator asa incat validarea modelului a fost facuta pe un esantion de 40.000 de americani. Sugestiile de compatibiltate naturala nu pot avea statut de adevar suprem ci doar ofera niste indicatii legate de statisticile realizate in cadrul studiilor ulterioare.

Cele 4 tipologii ar fi de: Explorator, Artizan, Director si Negociator. Pentru fiecare tipologie as mai avea cateva sinonime pentru a oferi o imagina mai clara datorata unor traduceri limitate – Exploratorul ar mai putea fi un PIONIER sau un ARTIST. Artizanului i-as spune GARDIAN, ARHITECT sau OMUL COORDONATOR de la LOGISTICA. Pe Director l-as asocia cu un OFITER sau cu OMUL LOCOMOTIVA. Negociatorul are imaginea unui PACIFICATOR SALVATOR sau VINDECATOR.

Acum pentru fiecare categorie vom asocia 4 substante prezente in corp care se afla intr-o relatie dinamica de anihilare reciproca. Dopamina este asociata cu tipologia Exploratorului, serotonina cu a Artizanului, testosteronul cu a Directorului iar estrogenul e tipic Negociatorului. In anumite momente ale vietii apare si oxitocina care e hormonul atasamentului si este specifica negociatorului. Trebuie spus ca in natura tindem in relatii spre aceasta stare de atasament pentru ca viitorii copii sa aiba un mediu sigur de dezvoltare. Dinamica biochimica demonstrata stiintific arata ca un nivel ridicat de dopamina reduce circuitul serotoninei si un nivel ridicat de testosteron si adrenalina reduc nivelul estrogenului. Reactia e reciproca asa incat un nivel prea ridicat de serotonina inhiba secretia de dopamina iar prea mult estrogen face sa dispara testosteronul din sange.

Dupa ce iti faci un test merita sa faci un exercitiu de imaginatie. Alegi o persoana importanta din viata ta si completezi chestionarul in numele ei. Acolo unde nu stii mai aproximezi. E relevant sa evaluezi apoi cat de bine sau rau relationezi cu acea persoana. Despre compatibilitatile naturale si cele inselatoare o sa iti vorbesc intr-o alta postare. Pana atunci priveste imaginile si semnificatia cuvintelor din cele 4 cadrane colorate si vezi daca te regasesti preponderent intr-una dintre ele.